Ove subote na sokobanjskoj pijaci najveći broj tezgi nudi kupus, krastavčiće, karfiol, a ostala je još po koja paprika, paradajz. Kako kažu prodavci, upravo se to i najviše kupuje, s obzirom da se bliži zima pa oni koji nisu spremili zimnicu još uvek mogu to da urade.
„Lepo vreme nas je poslužilo, ljudi vole da obiđu pijacu kad je sunčano, malo se razonode, malo pazare, pa ne možemo mnogo da se žalimo. Vikend je pa banju posećuju i gosti koji vole domaće povrće, zimnicu, sir“, kaže Vesna, jedna od prodavačica.
Cene su malo niže u odnosu na pre mesec dana. Paprika je od 50 do 150 dinara, paradajz je 220, krastavac 150, dok su kornišoni od 100 do 120 dinara. Kupus je od 100 do 120 dinara, karfiol 300, cvekla i šargarepa drže cenu od 100 dinara. Cena belog luka je 500, crni je 70 dok je praziluk 150 dinara.
Na mnogim tezgama može se pazariti i domaća zimnica.
„Ja spremam turšiju, ajvar, džemove tokom cele godine i sredom i subotom sam ovde na pijaci. Sve je domaće, od mog voća i povrća i ljudi to cene. Iako su cene veće nego u trgovinama, ono što domaćica kući spremi vrednije je i ukusnije“, kaže Suzana iz okoline Aleksinca.
Tegla ajvara na pijaci kreće se od 800 do 1000 dinara, turšija u većoj ambalaži je 2000, a cena džemova od šljiva, kajsija, kao i slatko od dunje, jagoda, višanja, kupina kreće se od 250 do 600 dinara.
Sledi vreme slava, a približava se i post pa su na pijaci aktuelne bundeve, suve paprike, pasulj. Cena bundeve je 100 dinara, pasulj je od 300 do 400 po kilogramu a veza suvih parika je 100 dinara.