
Foto: Sokobanjske Vesti
Kompletno renovirana kuhinja, novi kreveti i nameštaj, najsavremenije didaktičke igračke i digitalizacija obrazovnog procesa u Predškolskoj ustanovi „Bucko“ rezultat su kontinuiranog ulaganja u razvoj ove institucije.

Zahvaljujući tome, sokobanjski vrtić spada u najmodernije u državi, a direktor Dušan Mijajlović istakao je da je ustanova prati moderne obrazovne trendove i po uzoru na Reggio Emilia program iz Italije, nabavljaju svetlosne i svetleće igračke koje podstiču razvoj kognitivnih i socijalnih veština dece.

„Ono što bih istakao kao najvažnije jeste ulaganje u digitalizaciju vaspitno- obrazovnog procesa i mi smo prva ustanova u Srbiji koja je počela sa elektronskim vođenjem pedagoške dokumentacije, vaspitači su obučeni kroz akreditovane programe i uspešno primenjuju digitalne tehnologije u obrazovnom radu“, kaže Mijajlović.
Lokalna samouprava poslednih nekoliko godina uložila je preko 20 miliona dinara u obnovu i opremanje vrtića. Obilazeći ustanovu, istakao je da je rukovodstvo opštine osluškuje potrebe roditelja, dece, a u dogovoru sa direktorom i vaspitačima nastoje da unaprede rad kadra i boravak dece.
„Osim kompletne rekonstrukcije kuhinje, u grejanje je uloženo preko 7 miliona, zamenjena je stolarija, ceo nameštaj je zamenjen, a zaposlen je i nov kadar kako bi vrtić radio po normama. Opština je uvek tu, da podrži svaku vrstu edukacije i inovacije“, naglasio je Nikolić i najavio da će sledeće ulaganje biti uvođenje toplotnih pumpi i grejanje na geotermalne otpadne vode, ali i parterno uređenje dvorišta vrtića.

Za više od 350 dece, hrana se sprema u moderno opremljenoj kuhinji. Frižideri i zamrzivači su zamenjeni rashladnom komorom, i minusnom i plusnom, nabavljen je konvektomat, koji istovremeno može da priprema više jela putem vrelog vazduha sa minimalnom upotrebom ulja i masti, kao i najsavremenija mašina za pranje posuđa koja uz pomoć specijalni senzora za kontrolu čistoće garantuje maksimalnu higijenu.

„Sada je rad mnogo lakši i sigurniji, a proces pripreme obroka je efikasniji. Rashladni uređaju omogućavaju da se prehrambeni proizvodi čuvaju u optimalnim uslovima. Posuđe koje se pere u mašini potpuno je sterilno, tako da nemamo brige oko higijene, a prednost konvektomata je što se hrana ne isušuje, priprema je brža jer je moguće priprema više jela, sa minimalno ulja i na pari“, kaže glavni kuvar Đorđe Obradović.