
U organizaciji Udruženja voćara Sokobanja, održano je dvodnevno predavanje o proizvodnji jakih alkoholnih pića, namenjeno proizvođačima rakije i ljubiteljima tradicionalnih voćnih destilata. Predavanja je vodio profesor Ninoslav Nikićević, jedan od najvećih stručnjaka za jaka alkoholna pića na Balkanu.

Na početku svog izlaganja, profesor Nikićević zahvalio se domaćinima na pozivu i pohvalio organizaciju i angažovanje lokalnih proizvođača. Tokom drugog dana boravka u Sokobanji, profesor Nikićević ocenio je senzorni kvalitet uzoraka rakije sokobanjskih proizvođača.
„Veoma sam zadovoljan. Nije bilo diskvalifikovanih uzoraka, a samo jedan je ocenjen bronzanom medaljom. Svi ostali su osvojili visoko srebro i zlato. Dva uzorka su postigla čak 19 i više poena, što je izvanredan rezultat“, istakao je Nikićević.
Posebno je naglasio značaj povezivanja teorije i prakse, istakavši da se znanje stiče kroz iskustvo i neposredan rad.
„Teorija bez prakse nije ništa. Uvek volim da prenosim svoje dugogodišnje znanje i iskustvo drugima, jer mi je cilj da naši proizvođači budu bolji od onih u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Americi i Kini“, rekao je on.

Profesor je skrenuo pažnju i na važnost zaštite autohtonih sorti voća iz sokobanjskog kraja.
„Udruženje voćara iz Sokobanje trebalo bi da zaštiti svoju rankovaču. To nije obična crvena ranka, već njen varijetet, i treba pronaći način da se zaštiti geografsko poreklo. Šljive iz ovog kraja su sjajne, a čak 80 odsto rakija proizvedeno je upravo od te sorte“, objasnio je Nikićević.
Zaključujući svoje izlaganje, profesor je istakao da srpske voćne rakije ne zaostaju za evropskim, već da ih u mnogim slučajevima i nadmašuju.
„Ovo je kapital – naše voćne rakije nisu ništa manje kvalitetne od evropskih, naprotiv, bolje su. Naša šljivova prepečenica, uz francuski konjak, najsavršenije je jako alkoholno piće“, zaključio je profesor Nikićević.

Zadovoljstvo organizacijom i rezultatima istakao je i Dragan Nikolić iz Udruženja voćara Sokobanja.
„Naše udruženje voćara je u poslednjih godinu dana dalo svoj maksimum, ali pomeramo granice, dosta radimo, učimo i napredujemo. Veoma nam je značilo što smo uspeli da dovedemo profesora Nikićevića, čoveka čije se ime poštuje u celoj Evropi i koji je najveći stručnjak za jaka alkoholna pića u regionu. Ova predavanja i ocenjivanja bila su izuzetno korisna – naučili smo mnogo o vrstama pića, o greškama koje pravimo, ali i o tome kako da unapredimo kvalitet naših rakija“, rekao je Nikolić, dodajući da je cilj Udruženja da u narednom periodu još više radi na edukaciji i zaštiti proizvoda iz sokobanjskog kraja.
Takođe, prema rečima Dragana Nikolića, u planu je da u narednoj godini bude pokrenut festival rakije i meda, što će značiti za turizam Sokobanje.