Božićni post počinje danas i traje do do Badnjeg dana, 6. januara 2025. godine. U pravoslavlju po dužini trajanja ovaj post je drugi po redu, nakon Vaskršnjeg, a po strogosti posta, blaži je od Vaskršnjeg i Velikogospojinskog posta. Podrazumeva 40 dana uzdržavanja od mrsne hrane i alkohola, ali i grešnih misli, želja i dela.
Ipak, najčešće se „uputstva“ svode na ono što se sme i ne sme jesti u ovom periodu. Kako navodi Crkveni kalendar, u toku celog ovoga posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti „na vodi”. do 30. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi. Nakon toga, do 6. januara – poslednje nedelje – post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.
Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak, a na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“. Treba jesti pomalo, toliko da se telo okrepi, ali nikako ne treba sebe dovesti u stanje iznurenosti i onemoćalosti, jer svrha je da telo i duša zajedno putuju do cilja – zajednici s Bogom.
Takođe, valja podsetiti i da kad neka slava padne u vreme posta, kao na primer Sveti Nikola (19. decembar), obavezno je posna trpeza.