Seoska domaćinstva predstavljaju najzdravije životne oaze, a eko domaćinstvo Vesne Đurđević razlikuje se od onih uobičajenih u sokobanjskom kraju. Veki Vrmdža, kako je mnogi znaju, radni vek provela je u Nemačkoj, kao zdravstveni radnik, a Vrmdža je njena oaza mira je njeno imanje u Vrmži. Zajedno sa prijateljem, veterinarom Markom Mijajlovićem, bave se kako kažu, novim stočarstvom, odnosno slobodnim uzgojem svinja, krava i konja.
“ Naše svinje moravke, skoro zaboravljena rasa, žive u potpunom skladu sa prirodom. Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj, a hrane se isključivo žirom, korenjem i svime što nađu u prirodi. Slobodno se kreću po ograđenom imanju što je izuzetno bitno, nema koncentrata i ostale hemije u ishrani. Dok nam poljoprivredni savetodavci drže predavanja o primeni preventivnih mera u odgoju, higijeni, ishrani i držanju svinja, mi im jednostavno omogućimo prirodne uslove koje odgovaraju njihovoj rasi i imamo bogatstvo ukusa i zdravlja“, kaže Vesna.
Zahvaljujući ovakvoj uzgoju, kako kaže Vesna, dobijaju i najbolje mesne prerađevine, a njena šunka je sada već nadaleko poznata.
„Bitno je da je svinja stara najmanje dve godine, da je meso zrelo, a žir kojim se svinje hrane daje jednu posebnu notu ukusu šunke. Sušenje mesa obavljamo po tradicionalnoj recepturi naših predaka. Sve ima svoj način, od podlaganja, čuvanja, vremena sušenja“, dodaje Veki.
Na svojoj mini farmi, osim moravki, Vesna čuva krave buše i staru rasu konja.
„Imam veliko, ograđeno imanje i konji su pušteni veći deo godine. Ovakvo stočarstvo prvo ne oduzima mnogo vremena i energiju, srećni smo mi, srećne su životinje. Hrane i vode ima svuda oko nas a sebe smatram bogatom upravo zbog izvora i bunara koje imam na svom imanju“, ponosno ističe Vrmdžanka.