Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije i Poljoprivredni fakultet u Beogradu predstavili su rezultate projekta RUSTIK koji se tiče kreiranja kratkih lanaca snabdevanja hranom koji mogu da zadovolje potrebe turističkog sektora, kao i da pomognu lokalnim poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode. Istraživanje je obuhvatilo 29 poljoprivrednih gazdinstava i 12 malih i srednjih preduzeća iz poljoprivredno- prehrambenog sektora kako bi se razumela njihova perspektiva problema i izazova na lokalnom tržištu.
Profesorka Natalija Bogdanov sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da iako postoje predrasude da saradnje između poljoprivrednih gazdinstva i hotela, restorana ili privatnih smeštaja nema, situacija nije baš tako crna. Ipak, rezultati istraživanja ukazuju na nedovoljnu zastupljenost lokalnih proizvođača u ugostiteljskoj ponudi.
“Ono što je zabrinjavajuće jeste da je vrednost te trgovine jako mala. Oni najvredniji proizvodi, ili proizvodi koji se u velikim količinama troše, poput krompira, mesa ili alkoholnih pića ipak dolaze iz drugih regiona i preko trgovinskih lanaca, a smatramo da to nije neophodno, jer imamo proizvođače u svim okolnim selima. Zato donosioci odluka u ovim opštinama, na osnovu naših rezultata, treba da se pozabave ovim pitanjem jer lokalni proizvođači i njihovi domaći, kvalitetni proizvodi treba da dobiju veći opseg plasmana. Takođe lokalni ugostitelji, kao i Turistička organizacija treba da se više posvete promovisanju lokalnih specijaliteta, onoga što je specifično za ovaj kraj, i da se samim tim razvija i gastronomski turizam”, kaže profesorka.
Iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije kažu da se značaj izgradnje kratkih lanaca snabdevanja hranom ogleda u tome što će lokalna zajednica moći da integriše poljoprivredni sektor u turističku agendu što bi poboljšalo položaj malih proizvođača.
“Mi smo istraživanje sproveli tokom juna, jula i avgusta meseca u opštinama Sokobanja i Boljevac koje su identifikovane kao opštine od značaja za turizam i pokušali da saznamo šta se dešava sa lokalnim proizvodima, da li turista može da dobije lokalnu hranu, da je proba u restoranima i na koji način poljoprivredna domaćinstva plasiraju svoje proizvode”, kaže Dragan Milutinović iz RARIS- a.
Projekat RUSTIK je veliki istraživački projekat koji je započeo 2022. godine a realizuje ga 30 partnera iz cele Evrope. Bavi se istraživanjima na terenu u ruralnim područjima, a cilj je da se dobiju rezultati koji će služiti za izradu lokalnih politika i strategija.