
Foto: Sokobanjske Vesti
Nacionalni sabor „Zlatne ruke“ po 42. put okupio je više od stotinu izlagača iz različitih krajeva Srbije. Učesnici su predstavili stara jela, tradicionalne rukotvorine, vez, heklanje i domaće proizvode, oduševivši brojne posetioce koji su šetali sokobanjskom promenadom.

Izlagači su se i ove godine potrudili da prikažu bogatstvo narodnog stvaralaštva- od ručno rađenih vezova i heklanih stolnjaka, torbica, prsluka do raznovrsnih slatkih i slanih đakonija pripremanih po starim receptima. Posebnu pažnju, mirisom i ukusom, privukle su pite savijače, proje, domaći hleb, kao i sarmice u vinovom listu, paprike punjene sirom i slaninom i bobove pihtije.

„Drugi put sam na manifestaciji, ovog puta sam izložila stara jela iz Srbije, pre svega iz mog kraja, iz Svrljiga. Spremila sam pasulj, boraniju, zapečene sarmice, donela sam i kiselo mleko sa Stare planine“, kaže Olivera Živković iz Svrljiga.
Iz Pirota je stigla Suzana Bošković, koja je već deceniju unazad učesnica sokobanjske manifestacije.

„Istočna Srbija neguje istu tradiciju, slična je kuhinja, govor, kultura. Zato sam rado učesnica ovde u Sokobanji, a ove godine sam pripremila sukane pite, kačamak sa kozjim sirom, pasulj sa pečurkama, razne slatkiše sa voćem“, nabraja Suzana đakonije sa svog štanda.

Na štandovima pored parka, izloženi su zimnica, rakija, prirodni sokovi, kao i lekoviti čajevi i melemi od lekovitog bilja sa Ozrena i Rtnja, ali i kačkavalji sa začinskim biljem i suhomesnati proizvodi.
U galeriji Legata Miluna Mitrovića ručni radovi- heklani stolnjaci, torbice sa vezom, haljine. Među njima je i Zorica Lasnić iz Etno umetničkog kluba Čerenski iz Bajevca, redovna učesnica sabora „Zlatne ruke“.

„Dve godine smo bili pobednici u gastronomskom delu, ove godine smo doneli suvenire, vez, tradiciju našeg kraja, naša tkačka radionica je ovde. Raška je Nemanjićki kraj i vezujemo se za floralni vez i pokosnicu, a veliki uticaj na naše stvaranje ima Jelena Anžujska„, kaže Zorica.
Svi učesnici su istakli da je cilj manifestacije očuvanje i prenošenje starih zanata na mlađi naraštaj, da takmičarski deo je oduvek bio u drugom planu.